Ekin TÜRKANTOS

Çok severek aldığınız bitkinin gelişimini sağlıklı sürdürebilmesi için kışa girmeden
bakımlarını yapmalısınız. Küçük püf noktalarıyla çiçeğinizin yemyeşil kalmasını sağlayabilirsiniz. Eve, bahçeye ya da o hevesle aldığınız çiçeğinizin zamanla yaprakları sararmaya başladığında ve eski görünümünü yitirdiğinde sizin de hevesiniz kırılır. Birkaç kötü deneyimden sonra “Ben hiç çiçek bakamam” diyenleri duyabilirsiniz. Oysa çiçek bakmak, onun dilini anlamak için kendinize de zaman tanımalısınız. Öncelikle alacağınız bitkinin bakacağınız yere uygun olup olmadığını sormalı ve bahar aylarında ne gibi bakımlar gerektiğini öğrenmelisiniz.

Her bitki, yeterli mineralleri aldığında kalsiyum ve potasyum takviyeleri ile kök kısımları güçlendirildiğinde büyümesi de sağlıklı olacaktır. Bahçenizi, balkonunuzdaki çiçekleri bahara
ve kışa hazırlamak için önce küçük saksılarını genişleterek işe başlayabilirsiniz. Özellikle toprak değişiminde saksınızı deterjan ile temizlemektense kabartma tozu ya da sirke ile temizlemeniz öneriliyor. Aşırı sulama nasıl bitkiye zarar veriyorsa soğuk ortamlarda da gelişimini sürdüremiyor. Bu nedenle kışın bitkinizi minimum 12 derecede tutmalısınız. Bitki kökü aşırı sıcaklarda da, soğukta da strese giriyor.

Bitki kalsiyum eksiği yaşadığında yaprağın uçlarında sararma ve kahverengiye dönme görülüyor. Magnezyum eksikliği bütün yaprağın çerçevesinde görülen sarılık olarak, azot eksikliğinde yaprağın tek tarafında sararma, potasyum eksikliğinde ise uçlarda kahverengiye dönük kuruma görülüyor. Bu tip bir sorunla karşılaştığınızda ona uygun sıvı halde bulunan ilaçları bitkinize fıs fıslayarak koruma sağlayabilirsiniz. Bazı ağaçların budanarak ve gövdeleri kireçlenerek bakımı sağlanabilir. Kireci ağacın köklerinden başlayarak ilk dala kadar olan bölgeye sürebilirsiniz.